REHBERLİĞİN AMACI

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin amacı

Değerli Arkadaşlar

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin temel amacı bireyin kendisini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Kendini gerçekleştirme sürecinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri özet olarak şöyle tanımlanabilir.

-          Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetleri öğrencinin gelişmesini ve uyumunu sağlamaya yöneliktir

-          Bu yardım sistemli olarak yapılır

-          Ve bir süreçtir

Oval: Birey

Kendini gerçekleştirme sürecini şu şekilde şematize edebiliriz

Ben neyim? Özelliklerim neler? Kuvvetli ve zayıf yönlerim? Yeteneklerim? İlgi ve eğilimlerim? İhtiyaç ve problemlerim neler? ... gibi sorunların yanıtları.

Çevredeki eğilim ve iş olanakları neler? Ailenin sınırlılıkları? Toplumun gerçekleri? Bana sağlanan fırsatlar?.. Vb. Sorunların yanıtlanması

Metin Kutusu: Ben ne yapabilirim? Ne yapmalıyım?

Bulunduğum ortamda bu çevrede sahip olduğum yetenekleri nasıl geliştirebilirim? Çevrenin bana sunduğu fırsatları en iyi nasıl değerlendirebilirim? Bu sorunlarımı nasıl çözebilirim? Ve bulunduğum ortama nasıl uyum sağlayabilirim?

İşte rehberlik hizmetlerinin nihai amacı bireye kendini gerçekleştirme yolunda ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamaktır.

Yayın: 04.05.2016 - Güncelleme: 04.05.2016 15:00 - Görüntülenme: 1052